szovata szovata szovata Szovata Szovata
Szováta Medve to Szováta Medve-to Danubius szováta Medve-to napok szováta Szováta sipalya
 
romanian
hungarian
   
Home
galeria
szovata
ajanlo
contact
szandy panzio szováta
 

Szováta

A sóvidék központja, a Görgényi Havasok lábainál fekszik 436-610 m magasságban. Igazán pihenni vágyók vagy gyógykezelésre szorulók valódi paradicsoma. Az őt körülvevő erdők a levegő frissességéről és oxigén-dússágáról gondoskodnak, emellett a negatív ionok száma és az enyhén sós jellege frissességet és élénkséget kölcsönöznek az üdülni vágyóknak valamint betegek számára szanatóriummá varázsolják a fürdőtelepet.

A Medve-Tó

"A Medve-tó Szováta gyöngye, ékessé­ge, felbecsülhetetlen értéke. Európában páratlan, de máig kérdés, hogy a világon van-e valahol egy ilyen tulajdonságú, természetű, felhasználású tó? (...) A Medve-tó nagy értéke, hogy melegvizű, heliotermikus tulajdonságú. Gyönyörű, festői környezetben, erdőkkel övezett dolinában fekszik, 502 méteren a tengerszint felett. "

Fürdőélet, gyógykezelés, gyógyturizmus

Szováta már a XIX század második felében hivatalosan bejegyzett gyógyfürdővel rendelkezett. Az első a Géra nevet viselte, a szovátai sós források vizéből táplálkozott. 21 féle betegséget kezeltek itt sikeresen, melyek között megemlítendő a reuma, ideggyulladás, idegkimerülés, a méh és függelékeinek betegségei, az angolkór, vérszegénység, a kezdődő érelmeszesedés ... A rendszerváltás után a fürdővállalat igazi turisztikai központtá válik, és nagy nehézségek árán a magánosítás is kezdetét veszi. A Danubius Hotel Rt a Szováta Szállót és a gyógykezelési központot felújítja és itt a legkorszerűbb gépekkel, eszközökkel, módszerekkel adnak új lendületet a szovátai gyógyturizmusnak.

szandy panzio szováta
szandy panzió szováta